Ohlédnutí

12.10.2011 09:39

Je polovina října a po krásném babím září tady máme ochlazení a klasické sychravé podzimní počasí. S podzimem též přichází konec hlavní svatební sezóny. Jen málokdo volí pro svůj velký den období mezi říjnem a březnem, i když svatby v zimním období mají taky své kouzlo. Jednak člověk nemusí řešit, co v letím vedru bývá často nadlidský úkol - jak co nejrychleji dopravit do místa svatební hostiny dorty, cukroví, jídlo - aby neutrpělo škody teplem. Navíc, když se vydaří zima, tak neznám romantičtější období, než slunečný den s třpytícím se sněhem. Bílá barva je barva nevěsty, nevinnosti a když se vydaří a je sníh - tak taková svatba na horách nemusí být vůbec špatný nápad.

Já jsem však chtěl napsat tuto aktualitu ne jako obhajobu zimních svateb, ale jako ohlédnutí za uplynulou hlavní svatebení sezónou.

Svateb ubývá. To je fakt, se kterým nikdo nic neudělá. Lidé spolu stále častěji žijí na hromádce a než dospějí do stádia, kdy by se byli bývali brali, tak většinou jeden z nich zjistí, že vzájemné soužití není to pravé a rozejdou se ještě dříve, než zpečetí svůj život prstýnky a manželským slibem.

Kapel, DJ a "muzikantů" - zdá se, přibývá. Schválně jsem dal výraz muzikant do uvozovek, protože dnes si říká muzikant člověk, který si koupí nástroj, který hraje sám, nakoupí nebo stáhne karaoke doprovody k několika písničkám a vrhne se do světa s tím, jak skvělou zábavu vám na svatbě, oslavě, večírku udělá... To, že často neumí zpívat, že nemá hudbu v krvi, že na klávesy nezahraje ani ovčáci čtveráci - už není podstatné. Hlavně, že má "kšeft". Na to doplácejí zavedení Muzikanti, kteří si tak již, díky svému hudebnímu vzdělání a dlouholeté hudební praxi mohou s klidným svědomím říkat. Většinou si v mládí oddřeli stupnice a etudy na klavír v Lidušce a muzika jim tak prostoupila do žil. Často cvičili hlas při hodinách zpěvu nebo v pěveckých sborech, takže vědí, co to je intonace a jejich zpěv se dá poslouchat, i když třeba nedostali do vínku hlas božského Káji. Aspoň nejsou falešní. Jenže, svatebčané se ptají - co když ten či onen "muzikant", kterého si vyhlédnou, dnes nejčastěji na Internetu, nepatří náhodou do tohoto pytle "muzikantů", kteří jejich velký den zkazí? Často byli svědci právě takové "povedené" produkce a tak se již dívají na živou hudbu nedůvěřivě. A když se rozhodují, jakou hudbu vyberou na svou svatbu, většinou po takové negativní zkušenosti zvítězí DJ. Sice se pak diví, že svatba nemá tu správnou šťávu, že se polovina svatebčanů nebaví, ale nechtěli riskovat, tak se rozhodli, jak se rozhodli. DJ (až na výjimky) neublíží, ale ani nezaujme.

No a co naše sezóna? I přesto, že jsme odehráli asi o 20% svateb méně, než v uplynulém roce, musím neskromně přiznat úspěch. Ani na jedné svatbě se nestalo, že by nám svatebčané neděkovali, jakou atmosféru jsme v jejich DEN vytvořili a jak jsme celkově přispěli ke zdárnému průběhu svatby. Nemalou měrou k tomu přispěl fakt, že drtivou většinu svateb hrajeme v duu se zpěvačkou, že jsme obnovili repertoár a vylepšili aparaturu. Více využíváme k hudebním podkladům živou kytaru, což hlavně u rockových písniček navodí úplně jinou atmosféru, než čistě samplovaná kytara v klávesách.

Když vynechám svatby, tak i oslavy narozenin, třídní srazy po letech a další společenské akce, které jsme doprovázeli, byly úspěšné. Raritou bylo nedávné hraní na oslavě devadesátých narozenin jedné maminky, babičky a prababičky, které se při naší muzice pěkně rozdováděla a tancovala jako by ji bylo 60 a ne 90 let :-). 

A co nás čeká? Aktuálně probíhá sezóna tanečních kurzů a to nejen pro žáky, ale i pro manželské a přátelské páry. A mílovými kroky se blíží plesová sezóna, kde se vyřádíme s kapelou Béčoband. A už se moc těšíme na svatební sezónu 2012. Kéž by byla stejně úspěšná, jako ta letošní.

Mirek a Markéta