Hudba na svatbu - jak vybírat?

25.02.2011 13:56

Dovolte mi krátké zamyšlení nad tím, jak by měli budoucí novomanželé vybírat hudební doprovod pro svou svatbu.

Dnes je spousty různých možností, jak prožít a zorganizovat svůj svatební den. Tradiční pojetí často nahrazují různé výstřednosti tipu "Svatba ve 4" "Svatba v kostýmech" "Svatba v letadle" "Svatba při volném pádu" a podobně. Těmi se zde zabývat nebudu.

Běžný svatební den vypadá asi tak, že po probdělé noci se nevěsta i ženich vyhrabou z postele (většinou každý ještě v jiném místě) a dají se do příprav na svůj velký den. Nevěstě přípravy většinou trvají několikrát déle, než ženichovi. Ten nesmí zapomenout hlavně prstýnky, svatební kytici, občanský průkaz a adresu bydliště nevěsty, kam se v předstihu před plánovanou hodinou obřadu odebere.

Zde většinou od budoucího tchána obdrží několik panáků šňapsu na kuráž, aby si náhodou před oddávajícím omylem nesletl slovo ANO za NE. Mlčení je totiž považováno za souhlas, tak je dobrou pojistkou, když ženich je při obřadu již "umlčen".

Po obřadu se oddaní novomanželé přemístí do zamluveného pohostinství, kde jsou svatebčani, již značně přecpaní jednohubkami, chlabíčky a cukrovím, donuceni spořádat šunkovou rolku, knedlíčkovou polévku a svíčkovou se 6 knedlíky. Po takovém obědě by si šli všichni nejraději lehnout, ale bohužel není kam. A tak se tento čas "trávení oběda" většinou tráví sezením, pitím kávy, koukáním do zdi či pozorováním ostatních svatebčanů. Už tento čas lze však zachránit hudbou. Správná kapela či DJ ví, že v tomto čase je dobré přečíst svatební blahopřání, což může být i sranda, když se ví, jak na to. Krájení dortu může být též veliká zábava. Hlavně, pokud má několik pater a ženich není zručný dřevorubec. Správně volená podkladová hudba je pro tuto chvíli nepostradatelná.

Po kávičce a dortíku někdy následuje odvoz aut svatebčanů, aby ani řidiči nepřišli zkrátka a mohli si užít alkoholu "all inclusive".

A teď nastupuje kapela či DJ a vyzívá unavené a ospalé novomanžele k prvnímu tanci. Valčík se už dneska mezi mladými moc nenosí a tak si novomanželata většinou zaplouží na svůj oblíbený hit. Ideálně na písničku, při které se poznali. Oblíbená je též skladba od Pavla Bobka a Marie Rottrové "S tím bláznem si nic nezačínej" - i když na uposlechnutí této rady je již v tuto chvíli pozdě. :-)

Po tanci novomanželů, kdy svatebčané kolem nich tvoří kroužek, aby si každý tento dojemný moment vychutnal, přichází tanec s rodiči. Zde záleží na domluvě, ale většinou jsou rodiče tradicionalisti a trvají na obligátním valčíku či polce. A proč ne? Aspoň se ukáže, jestli ženich chodil do tanečních a nebo za taneční...

Po tomto oficiálním zahájení již začíná volná zábava, kdy se zkouší, jaký typ muziky vytáhne na parket nejvíce lidí. Tento žánr se potom opakuje nejčastěji. Ze začátku to jsou povětšinou pomalejší skladby, případně občasná "lidová kombinace" polka - valčík, aby si přišli na chuť i babičky a dědečkové. Po pár pohodových sériích kapela vyzkouší taneční umění svatebčanů zařazením tanečních specialit, jako cha-cha, jive, foxtrot, waltz, ale i rumba, samba či lambáda. Další speciality, jako ptačí tanec, letkiss, rockenroll, mazurku či čardáš si nechává kalepa v záloze pro pozdější období.

Dle ladění svatebčanů se mezi evergreeny a hity let minulých zařazují rockové pecky od českých i světových kapel, jako Chinaski, Divokej Bill, Harlej, Metallica, Black Sabbath, Europe, Horkýže slýže, Katapult nebo Kabát.

Konec svatby, kdy už je zpěvák většinou řádně vyřvaný, je možné zakončit diskotékou na přání, nebo zpěvem podnapilých svatebčanů "ala Caruso Karaoke show".

Hlasitost produkce většinou stoupá s tím, jak svatbu opouštějí starší ročníky a klesá práh ušní bolesti u těch, kteří na svatbě zůstávají. Důležité je, aby se při tanci nebo sezení u stolů dalo povídat bez toho, že by na sebe komunikující svatebčané museli řvát nebo dělat posunky, aby si rozuměli.

Na úplný závěr se většinou zopakuje tanec novomanželů při typické "večerníčkové skladbě" - například o tom, že ".... jednou je málo a desetkát už moc".... a pak už jen dobrou noc a do hajan nebo, v případě svatebčanů, "do akce"....